• email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ°MÄ°Z

    Aile Sağlığı Merkezimizde Görev Yapan Aile Hekimlerimizin Listesi İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > Büyüme AÄŸrısı [Geri]   
Büyüme Ağrısı


Büyüme AÄŸrısı

Büyüme aÄŸrısı 3-12 yaÅŸ arası çocukların % 10-20’sini etkileyen, kız ve erkek çocuklarda eÅŸit oranda görülen ve çoÄŸu zaman ebeveynleri telaÅŸlandıran aÄŸrılı bir tablodur. Özellikle akÅŸam ve geceleri ortaya çıkan bu aÄŸrılar, bazen çocuÄŸu uykudan uyandıracak kadar ÅŸiddetli olabilir. Sabahları aÄŸrı asla olmaz. Genellikle her iki diz arkası, uyluk, baldır ve kol kaslarına lokalize olup, yoÄŸun fiziksel aktivite sonrası daha çok görülür. AÄŸrının süresi genelde 10-30 dakika olup, dakikalar saatler arasında da deÄŸiÅŸebilir. AÄŸrının diÄŸer bir özelliÄŸi de aralıklı olmasıdır. Yani günler veya aylar boyunca süren aÄŸrısız dönem sonrası tekrar aÄŸrılı dönemler görülür. Bazı çocuklarda ise her gün aÄŸrı vardır.

Büyüme aÄŸrılarının nedeni tam bilinmemekle beraber kas ve kiriÅŸlerinin kemik büyümesine uyum saÄŸlayamamasından ve buna baÄŸlı olarak gerilmesinden kaynaklanabileceÄŸi belirtilmektedir. Bir baÅŸka görüÅŸ aşırı fiziksel hareketle ilgili olduÄŸu ÅŸeklindedir. Büyüme aÄŸrısı çeken çocuklarda ateÅŸ, terleme, halsizlik gibi sistemik belirtiler ve eklemlerde ÅŸiÅŸme, kızarma, hassasiyet ve hareket kısıtlılığı gibi lokal belirtiler görülmez. Muayene bulguları, laboratuar ve röntgen deÄŸerleri tamamen normaldir.

Büyüme aÄŸrıları herhangi bir organik hastalık ile iliÅŸkili olmayıp, iyi huylu bir aÄŸrıdır. TelaÅŸlanmaya gerek yoktur. Genellikle geç çocukluk döneminde tüm çocuklarda tamamen düzelir. AÄŸrı atakları sırasında bölgeye masaj yapılması, germe egzersizleri ve gerekirse hafif etkili aÄŸrı kesiciler kullanılabilir. Özellikle akÅŸamları yatmadan önce aÄŸrı kesici verilmesi gece çıkabilecek aÄŸrıları engeller.

Hepinize mutlu ve saÄŸlıklı günler dileÄŸiyle