• email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ°MÄ°Z

    Aile Sağlığı Merkezimizde Görev Yapan Aile Hekimlerimizin Listesi İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > Grip [Geri]   
Grip


GRÄ°P

Grip, Influenza adı verilen bir virus tarafından oluÅŸturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateÅŸ, ÅŸiddetli kas ve eklem aÄŸrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baÅŸ aÄŸrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile baÅŸlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boÄŸaz aÄŸrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın aÄŸrısı, bulantı, kusma görülebilir. AteÅŸin 39°C nin üzerinde olması, ÅŸiddetlikas aÄŸrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaÅŸmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yataÄŸa mahkum etmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta ancak halsizlik belirtilerin kaybolmasından sonra da devam etmekte, hatta 2 hafta kadar sürebilmektedir.

Özellikle çocuklarda, yaÅŸlılarda ve kalp hastalığı, akciÄŸer hastalığı, böbrek hastalığı, ÅŸeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kiÅŸilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip halk arasında çok sık olarak soÄŸuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. SoÄŸuk algınlığı ateÅŸ yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliÄŸe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır Ayrıca grip, özellikle çocuklar ve yaÅŸlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olmaktadır.

Grip Nasıl Bulaşır ?

Grip hastalığının etkeni, sürekli deÄŸiÅŸerek insanların bağışıklık sistemini alt etmeyi baÅŸaran influenza virusudur. Ä°nfluenza virusunun A, B, ve C olmak üzere üç tipi mevcuttur. A tipi virus hem insanlarda hem de kuÅŸ, kümes hayvanları ve domuz gibi hayvanlarda hastalık yaparken, B tipi sadece insanlarda hastalık yapar. C tipi ise çok hafif derecede hastalık yaptığı için salgınlara yol açmaz. Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. BaÅŸlıca bulaÅŸma yolları, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaÅŸması, hasta kiÅŸiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kiÅŸilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiÅŸ eÅŸyalar ile bulaÅŸmadır. Hasta kiÅŸilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneÄŸinde olması bulaşıcılığı daha da arttırmaktadır. Hasta bir kiÅŸinin bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kiÅŸileri hastalığın bulaÅŸması açısından risk altına sokmaktadır. Bu nedenle grip evde, iÅŸ yerinde, okullarda, kreÅŸlerde, toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşır. Mikrobu kapmış ancak henüz belirtileri baÅŸlamamış kiÅŸilerde yani hastalığın kuluçka süresince de bulaÅŸtırma mümkündür. BulaÅŸma yolları oldukça basit ve bulaÅŸması bu kadar kolay olan bir hastalığın bulaÅŸma yollarına karşı önlem almanın çok zor olduÄŸu hatta olanaksız olduÄŸu açıktır.

Grip ile soğuk algınlığı aynı hastalık değildir. Grip daha ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır.

BELÄ°RTÄ°LER SOÄžUK

SOÄžUK ALGINLIÄžI

GRÄ°P

AteÅŸ

nadir

38-39°

Baş ağrısı

nadir

sürekli

Genel ağrı ve sızı

az

genellikle

Yorgunluk

hafif

2-3 hafta

Tıkalı burun

genellikle

bazen

Hapşırma

genellikle

bazen

Boğaz Ağrısı

genellikle

bazen

Öksürük

nadir

genellikle

Komplikasyonları

sinüzit ve kulak aÄŸrısı

bronÅŸit, zatürre

Engellemek

hiç bir ÅŸey yapılamaz

Tedavi

Belirtiler geçici olarak ortadan kaldırılır.

Aşılama ve antiviral ilaçlar

Belirtiler görülmeye baÅŸlandıktan sonraki ilk 48

saatte antiviral tedavi başlanması ve belirtileri

gidermeye yönelik tedavi

Kimler Grip Riski Altında ?

Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından, çeÅŸitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır.

Gribin saÄŸlıklı eriÅŸkinlerde ölüme neden olma ihtimali oldukça zayıftır (100.000 vakada 2ölüm görülür). Grip hastalığına baÄŸlı ölüm riski saÄŸlıklı eriÅŸkinlere göre, kardiovasküler hastalığı olanlarda 52 kat, pulmoner hastalığı olanlarda120 kat, kardiovasküler hastalığı+diabeti olanlarda241 kat artmaktadır.

Bütün saÄŸlık otoriteleri, aÅŸağıdaki gruba giren kiÅŸilerin her yıl aşılanmasını “mutlak”önermektedir.

Gribin yaÅŸamsal risk oluÅŸturduÄŸu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilenler:

• 65 yaşından büyük kiÅŸiler

• Åžeker hastaları (diyabet)

• Astım hastaları

• Kronik akciÄŸer hastaları (BronÅŸit vb.)

• Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)

• Bağışıklık sistemi baskılanmış kiÅŸiler (kronik kan hastalığı – hemoglobinopatiolanlar,

kanser hastalı, immunsupresif kullananlar)

• Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaÅŸayanla

Tedavi

SoÄŸuk algınlığında belirtiler giderilerek hasta rahatlatılır. Bazı ilaçlar birden fazla etkenmadde içermektedirler. Bu maddelerin ne olduklarını bilip sadece ihtiyaç duyulan etkenmaddeleri içeren ilaçları kullanmak gerekir.AteÅŸi düÅŸürmek ve aÄŸrıyı azaltmak antipiretik ve analjezikler yani aÄŸrı kesici ve ateÅŸdüÅŸürücüler kullanılmaktadır.Hapşırık ve kaşıntı semptomlarını azaltmak için antihistaminikler kullanılmaktadır.Antihistaminikler birinci ve ikinci kuÅŸak antihistaminikler olmak üzere iki grupdaincelenmektedir. Birinci kuÅŸak antihistaminikler uyku (sedasyon) yapma özelliÄŸinde olduÄŸu

için çalışanların özellikle de trafikde bulunan kiÅŸilerin,dikkat gerektiren iÅŸlerde çalışankiÅŸilerin kullanmadan önce dikkat etmeleri gerekmektedir. Ä°kinci kuÅŸak antihistaminikleruyku hali yapmadıkları için daha güvenle tercih edilebilir. Grip ve soÄŸukalgınlığı tedavisiiçin, içinde uyku hali yapmayacak antihistaminik bulunan ürünler kullanılması hem iÅŸ gücükaybını önleyecek hem de kısa sürede tedaviyi saÄŸlayacaktır.Burun tıkanıklıklarının giderilmesi ve üst solunum yollarındaki konjesyonu (tıkanıklığı)

azaltmak için dekonjestanlar kullanılmalıdır.

Gripten Korunma

Grip aşısı ile, vücudumuza grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan özellikle dış yüzeyindeki ve çekirdek yapısındaki antijen olarak adlandırılan bazı protein yapıdaki parçacıklarını vermekteyiz. Böylece, bu cansız parçacıklar savunma mekanizmalarımızıharekete geçirmekte ve virüse karşı savunma elemenları oluÅŸarak aynı zamanda savunma hafızasına alınmaktadır. Sonrasında gerçek virüs ile karşılaşıldığında, çok hızlı bir ÅŸekilde virüs daha hücrelerimize ulaÅŸamadan yok edilebilmektedir

HEDEF GRUPLAR

EYLÜL – EKÄ°M

KASIM

Grip Hastalığının Yaşamsal
Risk OluÅŸturduÄŸu KiÅŸiler

EN UYGUN ZAMAN

-------------

Sağlık Personeli

EN UYGUN ZAMAN

--------------

Huzurevi ve kronik hasta
veya yaşlı bakımı ile ilgili
iÅŸlerde çalışanlar

EN UYGUN ZAMAN

-------------

Riskli Kişiler ile aynı
ortamda yaÅŸayanlar

EN UYGUN ZAMAN

------------

50-64 yaş arası kişiler ve
diğer sağlıklı insanlar

EN UYGUN ZAMAN

EN UYGUN ZAMAN

Kimler Aşı Olamaz ?
Grip Aşısı, son derece güvenli ve yan etkileri çok az olan bir aşıdır. DiÄŸer aşılarla eÅŸzamanlı olarak kullanılabilir.Grip aşısı, kesinlikle gribe neden olmaz, zira canlı ya da zayıflatılmış(attenue) virüs içermez. Aksine, aşının içeriÄŸinde sadece virüsün parçacıkları bulunur.Bazı kiÅŸilerin grip aşısı olmamaları gerekir. Bunlar:
6 aydan küçük bebekler
Yumurtaya karşı anaflaktik tarzda allerjisi olanlar (yumurta yediğinde allerjik şokagirenler).
HamileliÄŸin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduÄŸu tespit edilirse grip aşısı olabilirler)
Aşı bu grupların dışında güvenle uygulanabilir.
38 derece üstünde ateÅŸi olan hasta kiÅŸilerde, aşı uygulamasının ateÅŸ düÅŸtükten sonra yapılması önerilir